Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-05-08@11:26:32 GMT

روضه خوانی بعضی جوانان امروز ناراحت کننده است

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۳۰۱۱۶۴

روضه خوانی بعضی جوانان امروز ناراحت کننده است

رکنا: حاج حسین خلج، پیرغلام 81 ساله اهل بیت، یکی از قدیمی‌ترین روضه‌خوانان ، مداحان و باسابقه‌‌ترین چهارپایه خوان بازار تهران است؛ سبکی از مداحی که دوره صفویه در بازارهای ایران رواج یافت و بعد از ساخته شدن بازار تهران در چارسوق‌ها و تیمچه‌های آن ادامه پیدا کرد.

حاج حسین در مغازه کوچکش لباس تعمیر می‌کند و دلش به این خوش است که هنوز هم می‌تواند برای امام حسین(ع) روضه بخواند و مداحی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گفت‌و‌گوی کوتاهی با وی از روزگار جوانی‌اش پرسیدیم و حال و هوای هیأت‌ها و عزاداری‌های قدیم‌تهران.

از قدیم‌ها بگویید و اینکه چطور شد نوحه‌خوان امام حسین(ع) شدید؟

ما در جنوبی‌ترین منطقه تهران که اوایل به میدان «نعل بند» و بعدها به میدان «اعدام» معروف شد، زندگی می‌کردیم. مادرم اسم و فامیلش توی سجل «مرحمت علی اکبر» بود، اما بین مردم محل به مؤمنه خانم معروف بود چون یک بخش از خانه را به حسینیه تبدیل کرده بود و انواع روضه‌های زنانه و مردانه آنجا برگزار

می‌شد. خوب یادم هست همیشه یک گوشه اتاق سماور روشن بود و سینی و وسایل چای هم کنارش بود، همین طور نان و چای و پنیر و گاهی هم تخم مرغ پخته. هر کسی می‌آمد یک تکه قالیچه همراهش بود و می‌نشست روضه امام حسین(ع) گوش می‌کرد و می‌رفت.

آقا از مسائل شرعی می‌گفت، گریزی به تاریخ می‌زد و وقتی به بخش حساس روضه می‌رسید به من اشاره می‌کرد بخوانم، من را که خیلی کم سن و سال بودم قلمدوش می‌گرفتند تا صدایم به بقیه برسد. از همان کودکی روضه می‌خواندم چون نذر مادرم بود و همیشه می‌گفت در هرحالی بودی، دست از دامن امام‌حسین(ع) نکش. پدرم هم معمار بود البته زمستان‌ها که کار بنایی کمتر می‌شد کارهای دیگری انجام می‌داد، ولی تا پولش جمع می‌شد می‌رفتند کربلا برای زیارت. خب بزرگ شدن توی این خانواده باعث شد از وقتی که مدرسه نرفته بودم سعادت روضه خواندن برای امام حسین(ع) را پیدا کنم.

چرا مراسم عزاداری که هیأت‌های مختلف در بازار Store برگزار می‌کنند به چهارپایه خوانی معروف است؟

خیلی‌ها به اشتباه فکر می‌کنند چهارپایه خوانی یک سبک مداحی است در صورتی که این‌طور نیست. قبل از اینکه منبری وجود داشته باشد مداحان برای اینکه صدایشان بهتر به جمعیت برسد بالای یک چهارپایه می‌ایستادند و مدح ائمه را می‌گفتند، شبیه به همان کاری که نقال‌ها برای نقل داستان‌های شاهنامه انجام می‌دادند.

چهارپایه خوانی از زمان‌های خیلی دور در بازار تهران باب بوده و فرقش با سبک‌های دیگر مداحی این است که چهارپایه خوان شعرهای بکر یا به قول قدیمی‌ها اشعار سوزنده‌ای را می‌خواند که در مدت زمان کوتاهی مستمع را به اوج می‌رساند.

چهارپایه خوان خوب می‌داند مستمع‌اش چه سبکی را دوست دارد. اگر از سبک سلحشوری یا ضربی خسته شد، برایش سبک آوازی می‌خواند و به جای اینکه وقت را تلف کند در مدت کوتاه خواسته مستمع‌اش را اجابت می‌کند تا چهارپایه خوان بعدی بالای چهارپایه برود و برای هیأت دیگری که وارد تیمچه می‌شود بخواند.

قاعدتاً این جوشش در بقیه اهل محل هم بود، درست است؟

قدیم‌ها مثل امروز نبود که هیأت تا نیمه‌های شب ادامه پیدا کند. آن زمان‌ها هیأت از اذان صبح جان می‌گرفت. حتی گاهی اوقات نماز صبح را توی هیأت می‌خواندیم. مردم از صبح خیلی زود پی برپایی مراسم بودند و شب‌ها به خانواده و زندگی‌شان می‌رسیدند.

برای مراسم امام حسین(ع) شور داشتیم و خستگی معنی نداشت. یک مسجد توی خیابان شریعتی فعلی بود به اسم «حجة ابن‌الحسن» که قبل از نماز خودم را می‌رساندم آنجا. بعد از نماز و قبل از منبر پیش نماز، روضه می‌خواندم و مداحی می‌کردم. به من می‌گفتند کت شلواری؛ یعنی با طلبه‌ها برایم فرق قائل می‌شدند. تمام که می‌شد بسرعت خودم را می‌رساندم میدان اعدام execution و برای مردم محله گمرک می‌خواندم. خدا رحمت کند مرحوم فلسفی را که در مسجد ارگ می‌خواند. خطیب‌ها و وعاظ سرشناسی آن جا می‌آمدند. از بازاری‌ها و کاسب‌های خیابان آنجا بودند و من هم مداحی می‌کردم.

آن وقت‌ها روی جلسات تعصب داشتیم. بازار هم بهترین جا بود، سینه‌زن‌ها از بازار رد می‌شدند، مردم هم آنجا جمع می‌شدند و روضه و مدح گوش می‌دادند تا ساعت 3بعدازظهر که بازار را می‌دادند دست آذری‌ها. آن وقت‌ها همه کارها با خلوص نیت انجام می‌شد. اصالت هیأت‌ها روی معنویت‌شان بود. مردم با دل و جان می‌آمدند. برای همین بود که آدم مشرف به موت می‌آوردند و عقب این می‌گشتند که روضه تمام شد از جایش بلند شود.

نوحه‌ها و شعرهای آن زمان با امروز چه فرقی کرده؟

نوحه‌ها صلابت داشت یا شعرهایی بود که دهان به دهان گشته بود یا از غزل‌ها و ابیات شعرایی مثل صامت بروجردی، فروغی بسطامی و صائب تبریزی برداشته بودند: «تا خداوندی خدا برجاست / بیرق شاه کربلا برپا است» اما اینکه الان بعضی از مداح‌های جوان روضه‌هایی می‌خوانند که تاریخ را این ور و آن ور می‌کند، ناراحت‌کننده است.

قدیم‌ها می‌گفتند از مآخذی حرف بزنید که روضه‌تان زیر سؤال نرود، اما امروز متأسفانه این دقت‌ها نمی‌شود. در صورتی که جوان‌های امروز دانشگاه دیده هستند، تاریخ خوانده‌اند و وقتی این روضه و مدح‌ها را گوش می‌دهند ایرادهایش را درمی‌آورند.

از طرفی هم گریه باید برای خود امام حسین و خاندانش باشد نه اینکه در روضه امام حسین(ع) به یاد گرفتاری‌هایمان گریه کنیم و بگوییم قطره اشکی برای امام حسین ولو به قدر بال یک مگس که مژه را‌ تر کند موجب بخشش خواهد شد؛ باید خودمان را به اهداف امام حسین(ع) نزدیک کنیم که در غیر این صورت مصداق این بیت خواهیم بود؛ «عشق از هوس جدا کن و زاری شناس باش/ در گریه فسرده دلان آب داخل است.»

بیشتر از 75 سال است که مدح امام حسین(ع) را گفته‌اید. در این سال‌ها از ایشان چه خواستید و برای امروزتان چه می‌خواهید؟

من هنوز هم نوکر امام حسین(ع) هستم و مثل همه سال‌هایی که از خدا عمر گرفته‌ام و برای امام حسین(ع) و خاندانش خوانده‌ام، چیزی از ایشان نمی‌خواهم. یادم هست وقتی جوان بودم یک زنی در محله ما بود که کیسه حمام و کیسه پول می‌دوخت. خانه‌اش در گودهای پایین شهر بود. همان جایی که خانه‌هایشان در نداشت. شوهرش شب‌ها چرخ رفتگری‌اش را عمود می‌گذاشت تا جای در خانه‌اش باشد. «بی بی‌جان» مرید مادرم بود، نذر کرده بود من شب‌های جمعه بروم خانه‌اش روضه بخوانم. آن وقت‌ها شاگرد آقا سید محمود ادبی بودم که پدرش با درشکه می‌رفت برای روضه خواندن. من که می‌رفتم روی یک صندوقچه می‌نشستم و روضه می‌خواندم. آخر سر هم بی‌بی جان پنج زار برای آقا و سه زار برای من می‌گذاشت توی سینی. من هم تا می‌رسیدم خانه پول را می‌دادم به مادرم که خرج روضه کند.

یک روز بی‌بی جان کیسه پارچه‌ای دوخت و هرچه پول جمع کرده بود ریخت توی کیسه و داد دست من. گفت می‌روم کربلا، اگر امام حسین قابل بداند آنجا می‌مانم اگر نه برمی‌گردم، اما این کیسه دستت باشد و تا هر وقت که داخل آن پول بود بیا اینجا روضه بخوان و سهم آقا را هم از داخلش بردار. بی‌بی جان از کربلا بر نگشت اما من تا آخر، روضه شب‌های جمعه‌اش را خواندم تا جایی که هر وقت شب جمعه می‌شد بقیه از من می‌پرسیدند از روضه بی‌بی جان برمی‌گردی؟

شبیه همان سال‌ها، همین که هنوز هم نفس دارم و از بزرگان کربلا می‌خوانم برای من کافی است.خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

 

اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:

تجاوز به حمیرا عروس 20 ساله توسط دوستان داماد / شوهر بی غیرت چه کرد؟ اصابت گلوله به راننده کامیون بیچاره در اهواز! کتک خوردن پیرزن 88 ساله در خیابان +فیلم بوسیدن دست رییس جمهور روحانی توسط یک نماینده مجلس! / چرا؟! + فیلم انتقام وحشتناک یک مادر از پسر 13 ساله بی حیایش مدیر شرکت با شوهرم بی غیرتم طرح دوستی ریخت تا با من همخوابی کند ! لحظه به آغوش کشیدن پرنیای 3 ساله توسط پدر و مادرش / اشک سردار محمدیان درآمد! این دختر 8 ساله را می شناسید؟ از 5 مهرماه از او خبری نیست +عکس دستگیری 9 زن و مرد در مرکز کاشت مو و مژه در خرم آباد زیر تخت قایم شده بودم که برادر فهیمه من را دید! عکس / واژگونی وحشتناک قطار در نزدیکی پتروشیمی شازند آزادی راننده مست که به مسافرانش دست درازی می کرد +عکس دستگیری 5 مرد با 18 میلیارد اسکناس ایرانی در فرودگاه مشهد فلج شدن دکتری که شاید در مرگ فاطمه و هانیه مقصر باشد ! کتایون ریاحی در راهپیمایی اربعین / اشتباه بزرگ رسانه های عراق + عکس جنجالی نامه تند آزاده نامداری به مدیر شبکه 3/دور دور شماست مبارکتون باشه! حضور امام زمان در برنامه حالا خورشید! + فیلم 2 برادر یک دزد را کشتند و باید اعدام شوند! / در تهران رخ داد فیلمی از وحشت مسافران هواپیمای مرگ قبل از سقوط / 118 نفر جان باختند ! دستگیری مرد مرده خوار + عکس مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا

منبع: رکنا

کلیدواژه: خودرو سلامت مسکن بازنشسته ها مهم ترین های 24 ساعت ارز و سکه مداحی چای بازار Store اعدام execution اهل بیت ایران بازار تهران مداحان جوانان عکس ایران زندگی اتهام قتل دستگیر شد رسانه دختر جوان اینستاگرام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۰۱۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوقات شرعی اهواز، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۲۷ شوال ۱۴۴۵ هجری قمری و ۶ می ۲۰۲۴ میلادی است.
 
اوقات شرعی امروز به شرح زیر است:
 
اذان ظهر در اهواز ساعت ۱۲ و ۱۲ دقیقه به گوش می‌رسد و غروب آفتاب ساعت ۱۸ و ۵۸ خواهد بود.
 
گلبانگ اذان مغرب ساعت ۱۹ و ۱۷ طنین انداز می‌شود و نیمه شب شرعی ساعت ۲۳ و ۲۷ دقیقه است.
 
اذان صبح فردا، سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ساعت ۳ و ۵۶ دقیقه به گوش خواهد رسید و آفتاب در ساعت ۵ و ۲۵ دقیقه طلوع می‌کند.
 
ذکر روز دوشنبه:
 
یا قاضی الحاجات
 
به معنای "ای برآورنده حاجت‌ها" است که ۱۰۰ مرتبه خوانده می‌شود و موجب کثرت مال خواهد شد.
 
ذکر این روز به اسم امام حسن (ع) و امام حسین (ع) است و روایت شده در روز دوشنبه زیارت این دو امام بزرگوار خوانده شود.
 
حدیث روز را بخوانید:

رسول اکرم صلى الله علیه و آله فرمود: ألمَرءُ عَلَی دین خَلیلِهِ فَلیَنظُر أحَدُکُم مَن یُخالِلُ.


آدمی بر آیین دوست خود است پس بنگرید با که دوستی می‌کنید. (امالی (طوسی) ص ۵۱۸ - بحارالانوار (ط-بیروت) ج ۷۱ ص ۱۹۲)

سخنان آموزنده:

نیرومندترین مردم کسی است که خشم خویش نگه دارد. (افلاطون)


احکام شرعی امروز:
 
سوال: نظر حضرتعالى در خصوص کاربرد «هیپنوتیزم» در علوم پزشکى و درمان بیماریهاى قابل علاج با این روش چیست؟

جواب: اگر به منظور غرض عقلایى و با رضایت کسى که می‌خواهد هیپنوتیزم شود صورت بگیرد و همراه با کار حرامى هم نباشد اشکال ندارد. (استفتائات مقام معظم رهبری)

دیگر خبرها

  • صعود حسین زنجانیان و طاها قابلی به فینال دانهیل آسیا
  • قرایی مقدم، جامعه شناس: فرهنگ و ارزش‌های فرهنگی به طور غیرمستقیم ترویج پیدا می‌کند/ نمی‌توانید فرهنگ را با زور و از بالا به پایین تحمیل کنید
  • جشن بزرگ «دختران ایران» در میدان امام حسین(ع) برگزار می‌شود
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • خشم ستاره PSG: فقط با بدشانسی باختیم!
  • نمایشگاه کتاب تهران امروز آغاز به کار می کند
  • خشم الخلیفی: مستحق حذف نبودیم، ناراحتم
  • دیدار کارگزاران حج با رهبر معظم انقلاب
  • اوقات شرعی اهواز، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • کلوپ هنوز ناراحت است که چرا این ستاره را نخرید